הצטיינות במשפטים

אסטרטגיות למידה מותאמות לתואר במשפטים

למה צריך אסטרטגיות למידה

מאז תחילת דרכנו במסלול החנוכי, אנו רוכשים ורוכשות ידע בתחומים שונים אך מעולם לא לימדו אותנו איך ללמוד. גרוע מכך, מבנה הלימודים בבית הספר (ובמיוחד בתיכון, לקראת הבגרויות) מעודד אותנו לסגל אסטרטגיות לא יעילות שמקשות עלינו ללמוד בעתיד.

אלו מאיתנו שמגיעים ומגיעות לאקדמיה, מופתעים/ות לגלות שכל האסטרטגיות שסיגלנו כבר לא עובדות ושהממוצע 90 שהיה לנו בתיכון, נפל ל־75 באקדמיה.

הטעות הנפוצה היא לחשוב שאלו הסיבות:

אבל הכל BS...

זה לא באמת קשה יותר להבין את ההבדל בין עבירת פנים לעבירת חוץ מאשר לזכור בע”פ את כל החזיתות במלחמת העולם השנייה. הסיבה שזה מרגיש לנו קשה יותר, היא שזה שונה מכל מה שהיכרנו – זה חדש. הדרישות באקדמיה שונות מאד מאלו של הבגרויות כי להבדיל מהבגרויות שמהונדסות על־ידי משרד החינוך (גורם עם זיקה מועטה מאד ללמידה), האקדמיה מונהגת על־ידי המרצים (והחוקרים) עצמם. התשוקה של המרצים לנושאי הלימוד הם אלו שמניעים אותם בראש ובראשונה ולכן הלמידה באקדמיה מבוססת הבנה ולא שינון – סקרנות ולא חינוך.

מה זה אומר בפועל?

אמ;לק
אם את/ה רוצה להצליח לממש את מלוא הפוטנציאל שלך באקדמיה, את/ה חייב/ת לעשות SHIFT באסטרטגיות הלמידה שלך.

מהניסיון שלי בשנה וחצי האחרונות, הציונים שלך הם כנראה כ־15%–20% נמוכים יותר ממה שבאמת מגיע לך. היינו מצפים, שאם 90% מהחומר יושב לך פרפקט בראש – הציון שלך יהיה 90, לא? אבל בפועל הוא בסביבות ה־78… ואם קיבלת 85? כנראה שהחומר יושב לך 100%.

כדי לגייס את ה־15%–20% הנוספים, יש שני דברים שצריך ללמוד:

  1. איך ללמוד.
  2. איך לפתור מבחנים.

בקורס הזה נתמקד בראשון (אבל אל דאגה, התחלנו לעבוד גם על השני והוא יצא לקראת תקופת המבחנים הקרובה).

ואלו התוצאות...

מה נלמד בקורס?

הקורס מורכב מ־6 מפגשי זוּם שבועיים בני שעה וחצי, בהם נלמד את הנושאים הבאים:

חלק א: מבוא לאסטרטגיות למידה ופיתוח מיינדסט מנצח

פיתוח סקרנות (מחדש) והנאה מהלימודים

הכוח המניע בלמידה הוא השאיפה להבין את העולם סביבנו טוב יותר ואולי אף לשנות אותו. הכלי החזק ביותר שלנו הוא הסקרנות. למידה ממוקדת מבחנים יוצרת לחץ ואסטרטגיות למידה לא יעילות. לעומת זאת, למידה מבוססת סקרנות מעודדת חשיבה ביקורתית, הטמעה ומשפרת משמעותית את התוצאות (הן במבחנים והן בחיים האמיתיים).

שינון מול למידה

למידה היא מעבר לשינון מספר עובדות והיכולת להציג אותם מחדש לפי דרישה. למידה היא גיבוש פרספקטיבה חדשה – הבנה מהותית של רעיונות תוך יצירת קשרי דמיון ושוני לרעיונות אחרים ויכולת יישום של רעיונות באופן דדוקטיבי, אינדוקטיבי ולטרלי.

מסוגלות אישית

במהלך חיינו פיתחנו "Fixed mindset" וקיבענו את עצמנו בתוך מסגרת היכולות ותחומי העניין שלנו. בעזרת פיתוח "Growth mindset" נשתחרר מהקיבעון המחשבתי ונאפשר לעצמנו לשאוף גבוה ולהצליח בגדול.

ביטחון עצמי

למידה היא מעבר הדרגתי מחוסר הבנה להבנה מלאה, לכן, מטבע הדברים, היא גוררת שורה ארוכה של כישלונות עד להצלחה המיוחלת. פיתוח היכולת להתמודד עם כישלונות, לקבל אותם וללמוד מהם, מאפשר התקדמות מהירה יותר תוך הפחתת הלחץ וחיזוק הערכה העצמית.

חלק ב: אסטרטגיות למידה – מקסום הפוטנציאל הלימודי והתוצאות

עקרון הלמידה המעגלית

לא ניתן להבין רעיון חלקים-חלקים, אלא "כהארה" אחת גדולה. מנגד, לא ניתן ללמוד רעיון שלם בבת-אחת, אלא עלינו ללמוד חלקים-חלקים עד שתהא לנו תמונה שלמה ותגיע ההארה הגדולה. התפקיד שלנו כלומדים הוא לאסוף את חלקי הפאזל בסבלנות, לזהות חוסרים בתמונה ולהתאמץ – באופן פעיל – לחבר את החלקים.

עקרון הלמידה המתמשכת

למידה היא חסרת גבולות. ככל שנמשיך להרחיב ולהעמיק – כך רמת ההבנה שלנו תגדל. העמקה קלה בכל אחד מעיקרי השיעור ובמושגים חדשים – מעבר לנדרש – מאפשרת הטמעה קלה יותר של החומר הנלמד, יכולת יישום רבה יותר והבנה טובה יותר של הנושא. בנוסף, הטרמה לקראת השיעור תאפשר לנו לפרוס חלקים על השולחן ולחבר אותם במהלך השיעור באופן יעיל.

משולש הלמידה

למידה מורכבת משלוש מערכות: הבנה – יצירת הקשרים והקשה בין־נושאית; זיכרון (היכולת לאחסן ולשלוף מידע); ויישום אינדוקטיבי, דדוקטיבי ולטרלי. בחלק זה נלמד:(1) איך להטמיע את הרעיונות הנלמדים לתובנות ברורות, פשוטות ומובנות; (2) איך לשפר את הזיכרון מבלי לפגוע בתהליך ההבנה; (3) מהי חשיבות היישום וכיצד היא משפיע על הלמידה שלנו (הכלים עצמם יילמדו בחלק הבא).

חלק ג: לוגיקה והבנת הנקרא

הקשרים לוגיים (מבוא לתורת הקבוצות)

למידה איכותית דורשת תשומת לב לדקויות במערכות הקשרים בין רעיונות. הפנמת ההבדלים בין כלל לפרט, בין צבור לחלופי וכדומה מאפשרת לבסס את "גבולות הגזרה" של רעיונות ולהפריד טוב יותר בין עיקר לטפל.

פיענוח מסרים

למידה, מטבעה, מבוססת על מסרים ולכן, קיימת חשיבות ראשונית ליכולתנו לפענח מסרים בצורה מדויקת. הבנת משמעות מילות קישור וחשוב מזה, משמעות מיקומן במשפט, מהווה עקרון מרכזי ביכולתנו להבין היטב את הנלמד ולהימנע מטעויות.

כשלים לוגיים

החשיבה האנושית אינה מושלמת ומחקרים רבים כבר הוכיחו עד כמה המוח עלול לתעתע בנו. ככל שנבין טוב יותר את הכשלים האוטומטיים שהמוח שלנו יוצר, ככה יהיה לנו קל יותר להישמר מפניהם ולשמור על הפרספקטיבה שלנו נקייה ומדויקת.

הבנת הנקרא – סעיפי חוק

לכל סעיף שני מרכיבים: טריגר(ים) – מה צריך לקרות כדי שהסעיף יופעל; נפקות – מה קורה כשהסעיף מופעל. יכולתנו לפרק את הסעיף, לזהות את התנאים, לסווג את הקשרים ביניהם (מצטברים או חלופיים) ולאתר את התוצאה הנגזרת מהתקיימותם, תאפשר הבנה ויישום קלים של הכתוב בחוק.

חלק ד: התמודדות עם ADHD ולקויות למידה

תפקודי קשב

ליכולת שלנו להתמקד לזמן ממושך או לפצל את הקשב שלנו לכמה נושאים יש חשיבות מרכזית בתהליכי הלמידה שלנו. הבעיה היא שמערכת הלימודים לרוב מותאמת לסגנון קשב מסוים, שאינו מותאם למאובחני/ות ADHD. היכרות מעמיקה עם תפקודי הקשב שלנו תאפשר לנו לזקק את היתרונות החבויים בהם ובעזרתם לגשר על הקשיים ולאמן את התפקודים החלשים יותר.

תפקודים ניהוליים

צד פחות מוכר של ADHD הוא זה המשפיע על סט יכולות נרחב בשם "תפקודים ניהוליים", הכולל בין היתר את יכולת הארגון שלנו, ויסות רגשי ותפקוד חברתי ולימודי באופן כללי. היכרות עם צד זה של ה־ADHD תסייע לנו להבין את הגורמים השונים אשר משפיעים על תהליכי הלמידה שלנו ולגייס אסטרטגיות לשיפורם.

לקויות למידה

לקויות למידה מתארות תפקודי למידה מונמכים בעקבות קושי באחת או יותר מ־8 אבני היסוד עליהם הם נשענים. היכרות עם לקויות הלמידה וההבנה כיצד הן משפיעות על תהליכי הלמידה שלנו יאפשרו לנו להיפטר מהחלץ והחרדה שלפעמים מכבידים עלינו מאד. בהתאם, בעזרת אסטרטגיות נכונות, נוכל להתמודד באופן יעיל עם הקשיים שהן מייצרות ולהצליח להגיע למטרות שלנו גם איתן.

מי אנחנו?

תמיד אהבתי ללמוד אבל זה אף פעם לא הלך לי בקלות. בתור ילד עם לקויות למידה ו־ADHD (מסוג inattentive), התקשתי מאד בלימודים, עברתי המון בתי ספר ובסוף גם לא סיימתי את הבגרויות. למזלי, הסקרנות שלי דחפה אותי להמשיך ללמוד דברים שעניינו אותי אבל אז הבנתי שאני חייב לעשות את זה אחרת והתחלתי לבחון את הדרך שבה אני לומד. בינתיים, למדתי המון על חשיבה, תהליכי למידה, פסיכולוגיה ועוד. עם כל קורס שעשיתי, יכולות הלמידה שלי השתפרו. היום אני סטודנט שנה ג’ למנע”ס (ממוצע 98) ובמקביל סטודנט שנה ב’ למשפטים (ממוצע 93). אין לי IQ יוצא דופן או קסם אחר. אני פשוט יודע איך ללמוד.

את הקורס הזה, פתחתי מתוך אהבה רבה עבור כל הסטודנטים והסטודנטיות שחווים/ות את מה שאני חוויתי ויודעים/ות שהם/ן מסוגלים/ות להרבה יותר מהתוצאות העכשוויות שלהם/ן. בשנה וחצי האחרונות העברתי המון שיעורים פרטיים במשפטים, כאשר הדגש המרכזי היה על פיתוח אסטרטגיות למידה והתמודדות עם מבחנים (אנחנו עובדים גם על זה 🤓). אחרי שראיתי שיפור משמעותי אצל כולם, החלטתי להרחיב את ההיקף ולהגיע לכמה שיותר סטודנטים וסטודנטיות.

הקורס פותח במשותף עם מיה שריזלי, פסיכולוגית חינוכית מומחית (ואישתי המדהימה) בעלת ניסיון רב בעבודה עם תלמידים מאובחני ADHD ולקויות למידה. מיה תרמה את מיטב הידע שלה בנושאים אלו לתוכנית ואף מעבירה את שני השיעורים בנושא. בנוסף, מיה לקחה חלק משמעותי בגיבוש והבניית כלל התוכן בתוכנית ובאופן כללי אין כמוה.

ירין בארי (הוגה התוכנית)

ירין עוסק בהדרכות, הרצאות ואימון אישי מאז 2009. הוא עבר הכשרות רבות בתחום, בארץ ובחו"ל ובשנת 2015 אף הקים בית ספר לאימון, NLP ותקשורת בין אישית. בנוסף, ירין מרצה להיבטים מעשיים של אימון אישי למתאמנים מאובחני ADHD במכללת אלקאסמי.

מיה שריזלי (M.A Educational Psychology)

פסיכולוגית חינוכית מומחית בעלת ניסיון רב בעבודה עם תלמידים מאובחני ADHD ולקויות למידה. מיה בוגרת תואר ראשון בפסיכולוגיה מהמרכז הבינתחומי (אוניברסיטת רייכמן) ותואר שני בפסיכולוגיה חינוכית במכללת פרס. לאחר קבלת המומחיות, מיה הקימה קליניקה פרטית ברעננה ובאבן יהודה.

ירין הוא פשוט אמן של הסברים פשוטים וברורים...מעניין ומרתק שאתם נשאבים אליו מצד אחד כמו חומרי גלם במכונה לייצור ממתקים ויוצאים בהרגשה כל כך מתוקה בצד השני שזה פשוט אליפות!

דודו פורת

מלא מלא כלים עוצמתיים ואני חושב שאני עוד רחוק מלהבין עד כמה... ממש אליפות! תודה ירין!

אביב עוז

ההחלטה הכי טובה שעשיתי בחיים שלי... ירין הוא ממש מורה! הוא אוהב ללמד ולעזור, הוא תמיד שם בשבילכם והוא אף פעם לא יעזוב אתכם!

אריאל עמית

האם את/ה מוכן/ה להפוך את סמסטר ב' תשפ"ב לסמסטר הכי טוב שלך?

הצטרף/י אלינו לרכישת הכלים והאסטרטגיות שילוו אותך לכל אורך התואר וגם אחריו
(בהשקעה סמלית למחזור הראשון)

1200 ₪
347 ₪ בלבד

הקורס יועבר בימי רביעי
20:00–21:30
בתאריכים:

06/04
13/04
20/04

27/04
04/05
11/05

*אנחנו מנסים לפתוח מחזור נוסף בשעות 16:00–17:30.
אם זה עשוי להתאים לך יותר שלח/י לי הודעה.

שאלות?

כל השיעורים יועברו ב־ZOOM בשידור חי, יוקלטו ויצורפו לצפייה חוזרת.

כל השיעורים יוקלטו ותתאפשר צפייה חוזרת. אם יהיו לך שאלות בעקבות ההקלטה, אפשר כמובן לשאול אותי הכל 🙂

הקורס מורכב משישה שיעורים בני שעה וחצי כל אחד. את מרבית השיעורים אני אעביר ומיה תעביר את שני השיעורים הנוגעים להפרעות קשב ולקויות למידה.

בהחלט! אם אחרי השיעור הראשון החלטת שזה לא בשבילך, שלח/י לי הודעה קצרה ואזכה אותך על כל הסכום (בלי שאלות, בלי קונצים ובלי אותיות קטנות).

אני לא מאמין בגישה כזאת באופן כללי. בעיני למידה היא דבר מתמיד (עקרון חשוב שנלמד) ותמיד יש לאן לשאוף. הקורס הזה מתמקד בפיתוח אסטרטגיות למידה והוא כולל את כל הידע הרב והניסיון שיש לנו בתחום. בנוסף, אנחנו עובדים על קורס מיוחד להתמודדות עם בחינות (כולל חרדת בחינות) שיצא לאור לקראת תקופת המבחנים הקרובה וכמובן, ניתן ליצור איתנו קשר בנוגע לעבודה פרטנית.

זה המחזור הראשון, כך שאין לי נתוני עבר עדיין (אבל אני מחכה להצלחה שלך כדי שאוכל לעדכן את התשובה הזו  😎).

עד עכשיו חלק מהתכנים האלה הועברו כחלק מהשיעורים הפרטיים/קבוצתיים שהעברתי. בהקשר הזה אני יכול למדוד רק פערים בין מועד א׳ לב׳ (כ־15%–20% שיפור בממוצע) ופערים בממוצע כללי (כ־1.5 נקודות בסמסטר בממוצע).

יחד עם זאת, נוספו עוד המון תכנים וגם לי וגם לאישתי יש המון ידע ונסיון בתחומים האלו. בשורה התחתונה, אין סיבה שמי שמשתתף/ת בקורס באופן פעיל ומיישם/ת את האסטרטגיות לא ת/ישפר את ההשיגים שלו/ה בצורה משמעותית מאד.

מטבע הדברים זה משתנה מאדם לאדם. ככל שאת/ה יותר למעלה, כך קשה יותר לשפר (לשפר ממוצע 95 זה הרבה יותר קשה מלשפר ממוצע 75).

למשל תלמידה שקיבלה 60 במועד א׳ בעונשין, סיימה את מועד ב׳ עם 96. תלמידה אחרת עם 56 במועד א׳ בחוקתי, סיימה מועד ב׳ עם 92.

בטח 🙂
עוד לא הצלחתי לסדר את זה אוטומטית, אבל אפשר להעביר את התשלום למספר:
+972524764108

ולשלוח לי הודעה עם שם מלא וכתובת מייל לווצאפ.

יש לך שאלות שלא נענו כאן?
שלח/י לי ווצאפ